5.7.1 Olie- og gasanlæg

Naturgasnettet i Syd-og Sønderjylland

• Der udlægges en 50 m bred etableringszone på hver side af den planlagte linjeføring for den nye gastransmissionsledning fra den dansk-tyske grænse ved Frøslev til Egtved, inden for hvilken gasledningen skal etableres. Den 100 m brede etableringszone er vist på kortbilag 13.

• Der udlægges en 200 m bred observationszone på hver side af gastransmissions-
    ledningen fra den dansk-tyske grænse til Egtved. Inden for denne zone skal Energistyrelsen underrettes om lokalplanforslag, der åbner mulighed for ny bebyggelse eller ændret anvendelse af bygninger, og høres, inden der meddeles landzonetilladelse til bebyggelse eller ændret anvendelse af bygninger.

Kompressorstation ved Egtved

• Der udlægges en indre sikkerhedszone på 100 m omkring de 80 bar overjordiske
    trykbærende anlæg.Inden for denne zone må der ikke reserveres areal eller gives
    landzonetilladelse til byggeri og anlæg. Der udlægges en ydre sikkerhedszone på 200 m
    omkring de 80 bar overjordiske trykbærende anlæg. Inden for den ydre zone kan der ikke
    reserveres areal eller gives landzonetilladelse til boligbyggeri i mere end én etage,
    institutioner for børn, ældre, syge eller handicappede, brandfarlig virksomhed eller
    oplagring af brandfarlige materialer.

Olieanlæg

• Der skal reserveres et areal til en rørledning for råolie og kondensat fra Fredericia til
    Lillebælt. Reservationszonen udgør et 40 m bredt bælte. Det reserverede areal skal friholdes
    bolig- og erhvervsformål og andre foranstaltninger, herunder rekreative anlæg.

Eksisterende og planlagte transmissionsledninger og arealreservationer er vist på kortbilag 13.

Staten har i 2010 vedtaget kommuneplantillæg med arealreservationer for udvidelse af det eksisterende naturgasnet fra den dansk-tyske grænse og til Egtved.

Reservationen af nye transmissionsledninger til gas ophæves, når linjeføringen er endeligt fastlagt, og erstattes med sikkerhedszoner efter de gældende bestemmelser. På arealer, der er omfattet af reservationer, må der ikke udlægges arealer til byformål mv., gives tilladelse til opførelse af boliger, institutioner eller erhverv eller iværksættes andre tiltag, som kan hindre etableringen af transmissions- og fordelingsledningerne.

Der er ved transmissionsledninger en observationszone (Class Location zone) på 200 m fra transmissionsledningen. Denne zone betyder, at kommunerne ved planlægning inden for denne zone er pligtig til at sende planforslag i høring hos ejeren af en given ledning.

Omkring kompressorstationen ved Egtved er der udlagt indre og ydre sikkerhedszoner, inden for hvilke retningslinjen fastlægger, hvilke anlæg eller aktiviteter, der ikke kan finde etableres eller finde sted.

Fra oliefelterne i Nordsøen er der etableret en råolieledning til Dongs olieterminal i Fredericia. Da det på længere sigt kan blive aktuelt at forlænge olieledningen til danske raffinaderier eller til udskibningssted ved Lillebælt, er der foretaget en arealreservation for en ledning fra olieterminalen til strandkanten ved Lillebælt.

Kortbilag 13 viser også forsvarets olieledningsnet i Jylland.