Boligområde ved Honnørkajen, Haderslev

Baggrund og formål

Haderslev Kommune har haft planområdet ved Honnørkajen udbudt til salg. I annoncen for udbuddet efterlyste Haderslev Kommune et projekt der udfordrer de eksisterende planmæssige rammer i form af et højt byggeri med et markant udtryk. Annoncen gjorde samtidig opmærksom på vigtigheden i, at projektet sikrer et godt samspil med de offentlige byrum – specielt omkring Honnørkajen.

Haderslev Kommune er i denne forbindelse blevet kontaktet af en lokal investorkreds, der i fællesskab har udarbejdet et materiale, der giver et indtryk af, hvorledes investorkredsen ønsker at udvikle området. Med baggrund i investorkredsens skitseprojekt er der udarbejdet planmateriale.

Planområdets beliggenhed og eksisterende forhold

Planområdet er beliggende ved Honnørkajen og afgrænses mod vest af Gasværksvej, mod nord af Jomfrustien, mod øst af havnebassinet og mod syd af Skipperhuset på adressen Hansborggade 30.

Planområdet er på ca. 14 hektar, relativt fladt med en svagt nedagående skråning fra vest mod øst. En lille – og højest beliggende - del af området befinder sig i kote 3,0. Lavest beliggende del af området – Honnørkajen – er beliggende i kote 1.0.

Området rummer i dag bygninger til lager, administration, institutionsformål og fritidsformål. Det forudsættes at disse bygninger rives ned for at skabe rum til et nyt boligområde.

Indhold

Planområdet er omfattet af tre forskellige rammeområder i gældende kommuneplan 2017: 10.13.BE.02, 10.13.BE.03 og 10.13.BE.04. Disse tre rammeområder er udlagt til blandede bolig- og erhvervsformål. Kommuneplantillægget ændrer planområdets anvendelse – et nyt rammeområde 10.13.BO.13 - til boligformål i form af etageboliger.

Anden planlægning

Kystnærhedszonen

I henhold til Planlovens §16 stk. 4 (lbk. nr. 587 af 27. maj 2013 med senere ændringer), skal der for bebyggelse og anlæg i de kystnære dele af byzonerne, der vil påvirke kysten visuelt, gøres rede for påvirkningen. Hvis bebyggelsen afviger væsenligt i højden og volumen fra den eksisterende bebyggelse i området, skal der gives en særlig begrundelse herfor.

Kystnærhedszonen er fastlagt i planloven og dækker som udgangspunkt kyststrækningen fra strandkanten og ca. 3 km ind i landet.

Lokalplanensområdet ligger i bymæssig bebyggelse, 15 meter fra kajkanten og er omgivet af eksisterende bebyggelse.

Lokalplanen giver mulighed for bebyggelse i op til 55 meter, hvilket vil medføre en visuel påvirkning af kysten med sin synlighed i landskabet omkring Haderslev Fjord, dels i nærområdet, dels ved indsejling til Haderslev Havn, men også fra den modsatte bred af Fjorden.

Det vurderes at dele af byggeriet med sin højde og volumen afviger fra den eksisterende bebyggelse i området og i Haderslev by generelt.

Lokalplanområdet udgør et centralt punkt/område hvor de to masterplaner for henholdsvis Haderslev Havn og Jomfrustien møder hinanden. Området ved Honnørkanen har potentiale til at blive et landmarkområde for de to masterplaner med et markant bygningsudtryk, der kan blive fixpunkt for en selvstændig og markant bydel, herunder også de rekreative og kulturelle attraktioner på Haderslev Havn.

Bebyggelsen i lokalplanens afgrænsning mod Gasværksvej og Jomfrustien udføres, så dette skaber sammenhæng til havnens øvrige bebyggelse og binder området sammen til en helhed.

Forebyggelse af skader ved oversvømmelse eller erosion

I henhold til Erhvervsstyrelsens vejledning vedrørende ovennævnte, skal kommunerne i forbindelse med planlægning, redegøre for forebyggelse af skader ved oversvømmelse og erosion. Der skal blandt andet redegøres for følgende punkter:

1. Redegøre for udpegningsgrundlag for kortlægningen.
2. Forudsætning for krav om etablering af afværgeforanstaltninger.
3. Redegøre for sammenhæng med øvrige kommuner.

Ad 1: Der er udarbejdet kortlægning der viser en havvandsstigning på 250 cm (En 100 års højvandshændelse i år 2100 forventes at være på mellem 240 og 245 cm). Området er kortlagt som oversvømmelsestruet. Se beskrivelse af afværgeforanstaltninger under ad 2.

Ad 2: I henhold til kommuneplanen skal byggeri indenfor oversvømmelsestruede arealer klimatilpasses og sikres mod oversvømmelse. I forbindelse med lokalplanlægningen vil der blive fastlagt afværgeforanstaltninger der sikrer nyt byggeri mod oversvømmelse.

Ad 3: Planområdet har ingen sammenhæng med andre kommuner.

Miljøvurdering

I henhold til § 8, stk. 1 i lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) skal der udarbejdes en miljøvurdering af:

1. Kommunale planer, som fastlægger rammer for fremtidige anlægstilladelser til projekter, der er omfattet af lovens bilag 1 og 2 (§8, stk. 1, nr.1)

2. Kommunale planer, som medfører krav om en vurdering af virkningen på et internationalt naturbeskyttelsesområde under hensyntagen til områdets bevaringsmålsætninger (§8, stk. 1, nr. 2)

3. Kommunale planer, som i øvrigt fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser til projekter og kan forventes at få væsentlig indvirkning på miljøet (§8, stk. 2, nr. 2 jf. §8, stk. 1, nr. 3).

Kommuneplantillæg 12-2017 Boligområde ved Honnørkajen og Lokalplan 10-41 Boligområde ved Honnørkajen er ikke omfattet af pkt. 1 og 2.

Planerne er heller ikke umiddelbart omfattet af pkt. 3, idet det er vurderet, at planen ikke i øvrigt fastlægger rammer for projekter, som kan få væsentlig indvirkning på miljøet.

Vurderingen af planerne i henhold til pkt. 3 er foretaget på baggrund af en screening af planen. Screeningen er beskrevet i et notat: " Screening for miljøvurdering af forslag til tillæg 12-2017 til Haderslev Kommuneplan 2017 (KP2017) og forslag til lokalplan nr. 10-41 Boligområde ved Honnørkajen”.

Screeningsresultat

Planen er screenet i forhold til den biologiske mangfoldighed, befolkningen, menneskers sundhed, flora, fauna, jordbund, jordarealer, vand, luft, klimatiske faktorer, materielle goder, landskab, kulturarv, herunder kirker og deres omgivelser og arkitektonisk og arkæologisk arv, større menneske- og naturskabte katastroferisici og ulykker og ressourceeffektivitet og det indbyrdes forhold mellem disse faktorer.

Det er i screeningsrapporten vurderet, at planerne kan have negativ indvirkning på miljøet på følgende områder (nummerering er i henhold til screeningsnotat):

1 Kulturhistoriske værdier (herunder arkæologisk arv) KP17
2 Fredede og bevaringsværdige bygninger
6 Byfortætning
10 Arealreservationer til vej, stier o.l. KP17
12 Regional påvirkning (turisme)
14 Grundvandet
20 Støj-, vibrationer eller støvgener fra virksomheder og andet
21 Luftforurening (fx lugt, støv og andre emissioner) fra virksomheder og andet
22 Planlægningszoner for støjforhold KP17
27 Klimatilpasning i forhold til regnvand (Skybrud) (Belagte arealer)
28 Vandstigninger (hav, åer og søer), i forhold til klima
41 Kystnærhedszonen KP17
54 Visuel påvirkning (udsigt og indblik)
55 Vindforhold (turbulens)
56 Lys og refleksion
57 Skygge
60 Tilgængelighed ift. Trafik

Internationale naturbeskyttelsestyper

I henhold til EF-habitatdirektivets bilag IV (bek. 926 af 27-06-2016) er en række dyre- og plantearter strengt beskyttede. På baggrund af Naturstyrelsens oversigt over bilag IV arter i Danmark og ud fra oplysninger om deres udbredelse, krav til levesteder og foreliggende oplysninger om kendte lokale forekomster er der foretaget en vurdering af projektets mulige påvirkning af arterne.

Det vurderes, at projektets aktiviteter ikke vil medføre væsentlig negativ påvirkning af levesteder og bestande af danske bilag IV arter, idet der ikke sker ændringer i arealanvendelsen, etableres anlæg, eller forekommer udledninger, som kan antages at ville få sandsynlig væsentlig negativ indflydelse, der yderligere vil påvirke de beskyttede arter. Detaljeret kendskab til de enkelte arters forekomst i området haves dog ikke.

Da nærmeste Natura 2000 område ligger i en afstand af 3,4 km fra lokalplanområdet, og der ikke forventes fjernpåvirkning i forbindelse med planen vurderes det at planen ikke vil påvirke Natura 2000 områder væsentligt.

Konklusion

Haderslev Kommune har i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VM) gennemført en screening for, om planernes påvirkning af miljøet har en karakter og et omfang, der kræver en miljøvurdering.

Planen er screenet i forhold til den biologiske mangfoldighed, befolkningen, menneskers sundhed, flora, fauna, jordbund, jordarealer, vand, luft, klimatiske faktorer, materielle goder, landskab, kulturarv, herunder kirker og deres omgivelser og arkitektonisk og arkæologisk arv, større menneske- og naturskabte katastroferisici og ulykker og ressourceeffektivitet og det indbyrdes forhold mellem disse faktorer.

I henhold til screeningsskemaet er der flere punkter der vurderes til at kunne have væsentlig indvirkning på miljøet. Der er derfor udarbejdet en miljøvurdering af planerne.

Det projekt planen åbner mulighed for er omfattet af lovens bilag 2, nr. 10b. Projektet skal som minimum VVM-screenes. Bygherre har frivilligt anmodet om, at der udarbejdes miljøkonsekvensrapport for projektet.

PDF (Denne sektion vises ikke på ydersiden)